Home > zwangerschap > Zwangerschapskwaaltjes.

 

Zwangerschapskwaaltjes.

Het vóórkomen van klachten kan bij iedere vrouw en in elke zwangerschap anders zijn. Iedere vrouw ervaart een zwangerschap op haar eigen manier. Hieronder bespreken we een aantal veel voorkomende klachten en geven we tips.

Snel naar: Aambeien | Bandenpijn | Bekkenklachten | Brandend maagzuur | Duizeligheid bij rugligging | Harde buiken | Hoofdpijn | Misselijkheid en braken | Rugpijn | Spataders | StemmingswisselingenVaak plassen | Vaginale afscheiding | Vermoeidheid | Verstopping | Vocht vasthouden | Zwangerschapsjeuk

Aambeien
Aambeien zijn spataders van de anus. Zwangerschapshormonen hebben een verslappende werking op de vaatwand van de aders in en nabij de anus. Samen met de toenemende druk van de baarmoeder op de vaten, kunnen hierdoor aambeien ontstaan. Obstipatieklachten kunnen de klacht verergeren. Probeer daarom voldoende ( 2 liter ) per dag te drinken en vezelrijk te eten. Om pijnklachten te verminderen kun je zalf gebruiken. Daarnaast kunnen aambeien slinken door er otrivin neusspray op te doen.
Na de kraamtijd worden de aambeien vaak kleiner en meestal verdwijnen ze weer helemaal.

Bandenpijn
Bandenpijn is een stekende pijn, die je meestal voelt in je liezen en aan de zijkant van je buik. De pijn neemt vaak toe bij bepaalde bewegingen, zoals bukken en omdraaien in bed. 
De baarmoeder wordt door "banden" op haar plaats gehouden. Door de groei van de baarmoeder rekken deze banden op, waardoor de pijn veroorzaakt wordt.
Deze pijn heeft geen gevolgen voor jou of je kind. Meestal gaat bandenpijn na een paar dagen vanzelf weer over.

Bekkenklachten
Door verweking van de gewrichten van het bekken (onder invloed van de zwangerschapshormonen) kunnen bekkenklachten ontstaan.Verweking is een normaal verschijnsel om ruimte te maken voor de baby tijdens de bevalling.
Bij bekkenpijn is de beweeglijkheid van de bekkengewrichten te groot geworden, waardoor de spieren en banden rond het bekken overbelast raken. Als gevolg hiervan kunnen de meest eenvoudige bewegingen fellere pijn veroorzaken bij o.a. lopen, draaien, staan en zitten. Als je last hebt van bekkenpijn, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden:

  • wissel regelmatig van houding, dus niet te lang achter elkaar zitten of staan
  • niet te vaak traplopen
  • knieën goed bij elkaar houden als je omdraait in bed
  • niet te vaak en te zwaar tillen

Verergeren de bekkenklachten, dan is het goed om een afspraak te maken met een fysiotherapeut (of Cesar - / manueel therapeut)

Brandend maagzuur
Door het zwangerschapshormoon progesteron verslapt de spier tussen de slokdarm en de maag, waardoor maagzuur gemakkelijk in de slokdarm terecht kan komen. Dit geeft een brandend gevoel in je keel.
Je kunt hier het volgende tegen doen:

  • Drink wat melk of eet wat vanillevla.
  • Houdt er rekening mee dat sommige dranken / voeding zoals koffie, vruchtensappen, chocola en vet eten de klachten kunnen verergeren.
  • Helpt dit niet dan kan je maagzuurremmers bij de apotheek of drogist ophalen. Een drankje (zoals Antagel) helpt vaak beter dan pillen. 

Duizeligheid bij rugligging
Het kan zijn dat je, als je op je rug ligt, duizelig wordt en het gevoel krijgt flauw te vallen. Dit wordt veroorzaakt doordat de baarmoeder op een groot bloedvat drukt. We noemen dit het : vena cava syndroom ". Dit is niet gevaarlijk voor de baby. Als je op je zij draait gaan de klachten over. Ook in je slaap zal je vanzelf naar je zij draaien. Het is dus geen probleem als je in rugligging in slaap valt.

Harde buiken
Harde buiken ontstaan door het aanspannen van de spieren van de baarmoeder. Dit kan gebeuren bij inspanning, maar het gebeurt ook regelmatig in rust. Deze harde buiken kunnen geen kwaad zolang er geen regelmaat in zit. 
Worden de harde buiken pijnlijk en komen ze in een regelmaat terug, neem dan contact met ons op.

Hoofdpijn
In de zwangerschap kan je meer last hebben van hoofdpijn dan normaal. Een duidelijke oorzaak is hier niet voor te geven. Je mag paracetamol nemen tegen de pijn, maximaal 6 per dag.
Soms nemen de klachten af bij het gebruik van een multivitaminenpreparaat.

Misselijkheid en braken
Een eerste verschijnsel dat vaak voor komt in de eerste vier maanden van de zwangerschap is (ochtend)misselijkheid. Dit komt door het zwangerschapshormoon HCG.  Bij de meeste vrouwen gaan deze klachten over rond de 16e week van de zwangerschap. Een enkeling heeft er de gehele zwangerschap last van. Probeer als je hier last van hebt, je eten en drinken in kleine beetjes over de dag te verdelen. Ook is het raadzaam om een cracker of beschuit te eten voordat je opstaat, want bij een lege maag is de misselijkheid vaak erger.
Soms gaat het braken over in overmatig braken. Hiervan is sprake als je helemaal geen voeding of vocht binnen kan houden, je bijna niet meer plast en je gewicht afneemt. Neem dan contact met ons op. Soms is een ziekenhuisopname nodig en wordt een infuus gegeven om uitdroging tegen te gaan.

Rugpijn
Tijdens de zwangerschap veranderen je gewicht en houding en worden je gewrichten meer beweeglijk. Dat kan soms rugpijn veroorzaken. Een goede houding kan de klachten verminderen. Zorg dat je bij tillen of bukken goed door de knieën buigt en geef je onderrug voldoende steun bij het zitten. Draai als je uit bed komt eerst op je zij en druk jezelf daarna zijwaarts omhoog. Verder is het belangrijk om je bekken goed te kantelen, zodat je niet met een holle rug staat.

Spataders
Zowel door hormonale invloeden als door druk van de groeiende baarmoeder op de bloedvaten kunnen gemakkelijk spataders ontstaan in de zwangerschap. 
Zorg dat je regelmatig beweegt en probeer lang achtereen staan en zitten te vermijden. Ga liever niet met de benen over elkaar zitten. Probeer je benen als je zit of ligt omhoog te leggen. 
Als je veel moet staan of lopen tijdens het werk, of als de spataders pijnlijk zijn, kan het helpen om steunkousen aan te laten meten.
Worden de spataders echt rood, neem dan contact met ons of de huisarts op, er kan dan sprake zijn van een spataderontsteking (tromboflebitis).

Stemmingswisselingen
Tijdens de zwangerschap kan je last krijgen van stemmingswisselingen. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: prikkelbaarheid, moeite met concentreren, sombere gevoelens, heel erg blij zijn, opeens gaan huilen zonder duidelijke reden. Dit is normaal en je hoeft je hier niet voor te schamen.
Ook kan je je zorgen maken over je werkzaamheden of last hebben van angst en bezorgdheid over jullie kind of over de bevalling. Bespreek dit gerust met ons. Vaak lucht het op om erover te praten. 

Vaak plassen
Er komt meer druk op je blaas doordat je baarmoeder groeit. Hierdoor moet je vaker plassen. Tijdens de zwangerschap is er geen verhoogde kans op een blaasontsteking. Echter de sympotomen van een blaasontsteking zijn wel lastiger te herkennen tijdens een zwangerschap. Het symptoom pijn tijdens het plassen ontbreekt namelijk vaak. Klachten, passend bij een blaasontsteking tijdens de zwangerschap zijn voornamelijk buikpijn en een drukkend gevoel in de onderbuik. Tevens kan een blaasontsteking harde buiken veroorzaken.  
De huisarts kan je urine controleren en evt medicatie voorschrijven. Mocht er sprake zijn van een blaasontsteking, dan is het belangrijk dat de urine op kweek gezet wordt. 
Door voldoende te drinken op een dag (minimaal 2 liter) verklein je de kans op een blaasontsteking.

Vaginale afscheiding
In de zwangerschap neemt de vaginale afscheiding toe. Dit komt doordat de doorbloeding van de vagina toeneemt en er daardoor meer slijm wordt geproduceerd. 
Heb je jeuk bij de vagina, een branderig gevoel of is de afscheiding groen of bruin van kleur dan is er vaak sprake van een (schimmel)infectie. Neem contact met ons op; zonodig verwijzen wij je naar de huisarts voor medicijnen. Deze schimmelinfecties komen regelmatig voor bij zwangere vrouwen, maar ze vormen geen gevaar voor de zwangerschap of voor de baby.
Een vaginale schimmelinfectie ten tijde van de bevalling kan wel spruw veroorzaken bij de baby. Het is dus wel van belang dat een schimmelinfectie behandeld wordt.

Vermoeidheid
Door de hormonale veranderingen ontstaan vermoeidheidsklachten. De meeste vrouwen hebben hier in de eerste 4 maanden van de zwangerschap en de laatste weken voor de bevalling het meeste last van. De groei en ontwikkeling van de baby kost je lichaam ook veel energie. Het beste is hier aan toe te geven en meer rust te nemen als dat mogelijk is. 
Slechts af en toe is bloedarmoede de oorzaak van de vermoeidheid.

Verstopping
Door de zwangerschapshormonen gaan je maag en darmen trager werken. De ontlasting is dan vaak harder en je kan last krijgen van obstipatie (verstopping).
Het kan helpen om bij deze klachten vezelrijk te eten (rauwkost, volkoren producten, fruit), voldoende te drinken (2 liter per dag) en voldoende te bewegen. Helpt dit niet voldoende, dan kunnen oa Roosvicee laxo of gebroken lijnzaad wat verlichting geven. Zou dit ook onvoldoende helpen, neem dan contact op met de huisarts. Die kan wellicht iets sterkers voorschrijven.

Vocht vasthouden
In de zwangerschap kan je lichaam vocht vasthouden in voeten, enkels en handen. Dit wordt erger bij warmte en als je weinig beweegt. Zorg daarom dat je voldoende beweegt en leg je benen omhoog als je zit of ligt. 
Houd je extreem veel vocht vast en plas je bijna niet, of krijg je bijkomende klachten zoals hoofdpijn en bovenbuikspijn, neem dan direct contact met ons op.

Zwangerschapsjeuk
Tijdens de zwangerschap kan je last krijgen van jeuk, vaak op je buik. Meestal ontstaat de jeuk doordat de huid uitgerekt wordt en de onderhuid wat "scheurt". Dit is onschuldig. Mentholpoeder of mentholzalf kan helpen tegen de jeuk.
Heb je een groot gedeelte van de dag en nacht jeuk en heb je jeuk over je hele lichaam (met name ook handpalmen en voetzolen), neem dan contact met ons op.
 

 

Nog vragen? Stel ze

andere dossiers

kinderwens

zwangerschap

bevalling

kraamtijd

“Ervaren, geduldige en zeer betrokken vrouwen die je echt het gevoel geven dat ze voor je klaar staan”
Judith
“Alle drie de keren hebben we de zorg en begeleiding als prettig en bovenal kundig ervaren”
Nicole
“Van begin tot eind allemaal even betrokken, kundig, zorgvuldig en vriendelijk”
Maaike

Ontwerp: Inzpire Design & Communicatie | Webdevelopment: Haagen Internet