Home > zwangerschap > Veel gestelde vragen.

 

Veel gestelde vragen.

Snel naar vragen over: sporten | zonnebank | verven | haar verven | röntgen | chemische stoffen | vliegen | kattenbak | kinderziekten | vrijen | werken

Mag ik sporten tijdens de zwangerschap?
Sporten tijdens de zwangerschap mag. Zwemmen, fietsen, fitness zijn sporten die je goed tot het einde van de zwangerschap kunt beoefenen. Sporten waarbij je snel kunt vallen of botsen zijn minder verstandig.
Stop met sporten wanneer je klachten krijgt zoals veel harde buiken of wanneer je meer vermoeid raakt dan normaal. Probeer niet meer energie te leveren dan je voorheen gewend was. Luister naar je lichaam. Zorg dat je tijdens het sporten voldoende drinkt.

Mag ik onder de zonnebank of naar de sauna?
Of het kwaad kan is niet bekend. Mogelijk is het verstandig om in de eerste 3 maanden de sauna of zonnebank te vermijden. Je hebt meer kans om een flauwte te krijgen. Zonnen onder de zonnebank of in de felle zon kan een zwangerschapsmasker (bruine verkleuring van de gezichtshuid) veroorzaken.

Mag ik verven in huis?
Het is verstandig om tijdens de zwangerschap contact met verf op terpentinebasis te vermijden. Verf op waterbasis is niet schadelijk. Het is echter wel verstandig om de ruimte waar je aan het verven bent heel goed te ventileren.

Mag ik mijn haar verven?
Er zijn geen schadelijike gevolgen bekend van verven van je haar tijdens de zwangerschap. Houd er echter wel rekening mee dat haarverf minder goed kan "pakken" tijdens de zwangerschap en het resultaat anders kan zijn dan je gewend bent.

Mag ik röntgenfoto’s laten maken als ik zwanger ben?
Als het niet dringend noodzakelijk is, wordt het maken van röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap afgeraden. Is een foto echt noodzakelijk, vraag dan of ze je buik willen afschermen met een loodschort.

Mag ik gebruik maken van chemische stoffen, zoals insectenverdelgers?
Nee, chemische stoffen kunnen gevaarlijk zijn voor je kind.

Mag ik vliegen als ik zwanger ben?
Als je zwanger bent, mag je gewoon op reis gaan. Vliegmaatschappijen willen veelal geen vrouwen vervoeren die langer zwanger zijn dan 30 - 34 weken. Dit om bevallingen in de lucht zoveel mogelijk te voorkomen. 
Vaak wordt er om een recente verklaring met je zwangerschapsduur gevraagd door de vliegmaatschappij.
Aangeraden wordt om een bestemming te kiezen waar goede medische zorg aanwezig is in geval van complicaties.
Neem altijd je zwangerschapskaart mee op vakantie. In geval van complicaties heeft de medisch specialist aldaar je zwangerschapsgegevens en bloeduitslagen bij de hand.

Mag ik de kattenbak verschonen in de zwangerschap?
Je mag de kattenbak verschonen en in de tuin werken als je zwanger bent, mits je handschoenen draagt en na afloop je handen goed wast. In de uitwerpselen van katten kan een parasiet voorkomen die toxoplasmose kan veroorzaken. Toxoplasmose kan schadelijk zijn voor de baby.

Wat moet ik doen bij kinderziekten?
Ben je in contact geweest met iemand die een besmettelijke ziekte heeft, of heeft iemand uit jouw omgeving een ziekte die gepaard gaat met rode vlekjes (bv rode hond, 5e ziekte), neem dan contact met ons op.
Bij de intake nemen we bloed af om te kijken of je beschermd bent tegen rode hond en de 5e ziekte.
Voor informatie over kinderziekten en zwangerschap, kijk op http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Z/Zwangerschap_en_infectieziekten

Mag ik vrijen als ik zwanger ben?
De beleving van seksualiteit en intimiteit tijdens de zwangerschap wisselt per persoon en per zwangerschap.
Vrijen kan geen miskraam of beschadigingen aan de baby veroorzaken. Ook kan het geen vroeggeboorte opwekken. Bij een normaal verlopende zwangerschap is vrijen gewoon mogelijk.
Problemen hiermee of vragen hierover kunnen jullie altijd met ons bespreken. 

Kan ik mijn werk blijven doen in de zwangerschap?
Bepaalde werkomstandigheden kunnen risico’s voor de zwangerschap met zich meebrengen. Denk hierbij bv aan werk met gevaarlijke stoffen, straling of werken met agressieve cliënten. Een werkgever is dan verplicht om je alternatief werk aan te bieden.
Je kunt aan je werkgever vragen om je werktijden aan te passen als je in nacht- of ploegendienst werkt. Een zwangere heeft recht op extra pauzes. Verder kan je niet verplicht worden om nachtdiensten te draaien of om overwerk te verrichten. Zijn aanpassingen niet mogelijk in je werk, dan moet je werkgever je tijdelijk ander werk aanbieden.
Voor meer informatie over je rechten als zwangere werkneemster kun je kijken op: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gelijke-behandeling-op-het-werk/zwangerschap-en-werk

Nog vragen? Stel ze

andere dossiers

kinderwens

zwangerschap

bevalling

kraamtijd

“Aandacht voor jouw persoonlijke verhaal”
Maureen
“Goede begeleiding. Nemen de tijd voor je als je wat te vragen hebt. Wij kijken er fijn op terug!”
Wendy
“Van begin tot eind allemaal even betrokken, kundig, zorgvuldig en vriendelijk”
Maaike

Ontwerp: Inzpire Design & Communicatie | Webdevelopment: Haagen Internet