Home > zwangerschap > Voeding en intoxicaties.

 

Voeding en intoxicaties.


Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gevarieerd en gezond te eten. Eten voor twee is niet nodig, maar lijnen tijdens de zwangerschap is niet verstandig.

Hieronder volgen wat voedingsadviezen.

  • Eet verse groenten en fruit (hierin zitten veel vitamines en mineralen).
  • Gebruik zuivelproducten zoals melk, vla en kaas. Hierin zit veel calcium.
  • Eet regelmatig verse vis. Hier zitten veel eiwitten, gezonde vetzuren en vitaminen A en D in. Eet geen vacuüm verpakte vis uit de supermarkt. Hierin kunnen schadelijke bacteriën zitten. Eet ook niet teveel tonijn. Tonijn  bevat namelijk relatief veel zware metalen.
  • Neem boter, halvarine of margarine op brood. Hierin zit veel vitaminen A en D.
  • Pasta, rijst, brood en aardappels zijn belangrijke energiebronnen.
  • Eet niet teveel leverproducten zoals smeerworst of paté.    
    In lever zit veel vitamine A. Teveel vitamine A kan schadelijk zijn voor de baby.
    Eén boterham per dag met een leverproduct is geen probleem.
  • Eet geen rauw of half-rauw vlees. In onvoldoende verhit vlees kan een parasiet zitten die  toxoplasmose kan veroorzaken. Toxoplasmose kan schadelijk zijn voor de baby.
  • Drink geen rauwe melk en eet geen kazen die van rauwe melk gemaakt zijn (au lait cru). Hierin kan de listeriabacterie zitten. Besmetting kan gevolgen hebben voor de baby. Kazen gemaakt van gepasteuriseerde melk kan je zonder risico eten.
  • Het advies is om tijdens de zwangerschap extra vitamine D te slikken. Bij voorkeur 25 mcg (1000 IE) per dag. Vitamine D is belangrijk voor de aanmaak van botten en gebit. Uit onderzoek is gebleken dat zwangeren vaak een tekort aan vitamine D hebben. 

Ben je vegetariër dan is het belangrijk dat je wel genoeg vitamine B en ijzer tot je neemt. Vitamine B zit in eieren, zuivelproducten, volkoren producten, aardappels en peulvruchten. IJzer zit in groene groenten.
Meer informatie over voeding tijdens de zwangerschap is te vinden op http://www.voedingscentrum.nl .

Alcohol
Het drinken van alcohol wordt afgeraden als vrouwen zwanger willen worden, zwanger zijn en tijdens de borstvoedingsperiode. Gebruik van alcohol kan schadelijk zijn voor de baby. Bij  alcoholgebruik is er een verhoogde kans op groeivertraging bij het kind. Daarnaast kan je kind er een ontwikkelingsachterstand van krijgen. Meer informatie over alcohol en zwangerschap is te vinden op: www.alcoholinfo.nl en www.alcoholenzwangerschap.nl/negenmaandenniet

Roken
Zelf roken of meeroken met anderen heeft een zeer slechte invloed op de zwangerschap. In sigaretten zitten schadelijke stoffen die zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta. Hierdoor neemt de toevoer van zuurstof naar het kind af. Daardoor is er een grote kans dat de baby minder goed groeit en een lager geboortegewicht heeft. Ook is er een grotere kans op een vroeggeboorte en een placenta-loslating. Daarnaast hebben kinderen van rokende ouders een grotere kans op de ontwikkeling van astma. Rook dus niet tijdens de zwangerschap en in aanwezigheid van de baby.
Voor meer informatie over roken en zwangerschap: http://www.ikstopnu.nl

Drugs
Gebruik van soft- en harddrugs in de zwangerschap wordt zeer sterk afgeraden.
Harddrugs zijn zeer slecht voor het ongeboren kind. De baby kan hieraan verslaafd raken, omdat hij via de placenta de schadelijke stoffen binnen krijgt. De baby's moeten vaak na de geboorte op de couveuseafdeling afkicken. Door het zuurstoftekort kan een groei- en ontwikkelingsachterstand ontstaan. Vroeggeboorte komt vaker voor en het risico op overlijden is groter.
Mocht je drugs gebruiken, wees hier dan alsjeblieft open over naar ons en wees niet bang om te vertellen wat en hoeveel je gebruikt. Samen kunnen we kijken hoe we de zwangerschap zo goed mogelijk kunnen laten verlopen. Je wordt ook doorverwezen naar de gynaecoloog voor begeleiding. Voor meer informatie over drugs en zwangerschap: www.drugsinfo.nl

Medicijnen
Tijdens de zwangerschap is het raadzaam zorgvuldig om te gaan met zelfmedicatie. Gebruik alleen medicatie die voorgeschreven is door een arts. Vertel je (tand)arts (als je daar onder behandeling bent) dat je zwanger bent. Dit is van belang omdat sommige stoffen al vroeg in de zwangerschap invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van het kind.  Een verdoving bij de tandarts mag je gewoon hebben.
Bij pijnklachten is paracetamol de enige pijnstiller die je mag gebruiken. Je mag maximaal 6 paracetamol (van 500 mg / stuk) per dag nemen. Dit moet wel paracetamol zonder codeïne of coffeïne zijn.
Vitaminepreparaten mag je gebruiken, mits het een vitaminepreparaat is dat speciaal voor zwangeren is. Als je goed gevarieerd en vers voedsel eet is het niet direct noodzakelijk.

CMV  preventie.
Het cytomegalievirus is een  virus dat  veel voor komt; 50% tot 80% van de volwassenen heeft gedurende hun leven het CMV opgelopen. Een CMV infectie is voor de meeste mensen en kinderen ongevaarlijk en gaat vaak ook ongemerkt weer over. Als je echter tijdens de zwangerschap voor het eerst in je leven in aanraking komt met CMV (die kans is minder dan 1%), kan het virus worden overgedragen op de baby. Bij een klein deel van de voor de geboorte geïnfecteerde kinderen leidt dit tot aangeboren afwijkingen. 
Het virus wordt voornamelijk verspreid via speeksel en urine.  Daarom adviseren we jullie om je handen goed te wassen na het verschonen van een luier. Verder is het beter om niet uit dezelfde beker te drinken en niet van hetzelfde bestek te eten als je andere kinderen.
 

Nog vragen? Stel ze

andere dossiers

kinderwens

zwangerschap

bevalling

kraamtijd

“Je wordt bij vragen of twijfels laagdrempelig gezien in de praktijk”
Maaike
“Zeer betrokken, lief, kundig, zelfs als de zwangerschap medisch is geworden, top team! ”
Martine
“Betrokken, professioneel en enthousiast ”
Marion

Ontwerp: Inzpire Design & Communicatie | Webdevelopment: Haagen Internet