Home > zwangerschap > Ligging van de baby.

 

Ligging van de baby.

 

De meeste baby's liggen rond de 36e week met het hoofd naar beneden (hoofdligging). Dit is voor een baby de meest natuurlijke ligging om geboren te worden.  
Bij 3 tot 4% van de zwangerschappen is dit niet het geval en ligt de baby in stuitligging of in dwarsligging.

Bij een stuitligging ligt de baby met het hoofd bovenin de baarmoeder en liggen de billetjes beneden bij de bekkeningang. Als er bij de liggingsecho sprake is van een stuitligging, dan zullen we je rond de 36e week van de zwangerschap verwijzen naar de gynaecoloog. Deze kan een uitwendige versie doen. Dat wil zeggen dat er van buitenaf geprobeerd wordt om de baby te draaien, zodat deze met het hoofd naar beneden komt te liggen. Via deze link kunnen jullie de informatiefolder over de stuitligging en uitwendige versie downloaden: http://www.stjansdal.nl/files/3/7/4/1/14127%20GY%2039%20Stuitligging.pdf
Is de versie gelukt, dan worden jullie voor verder controles terug verwezen naar ons. Lukt de versie niet en blijft de baby in een stuit liggen, dan zal de gynaecoloog de zorg overnemen omdat een ziekenhuisbevalling dan noodzakelijk is. Er zal dan besproken worden met jullie welke manier van bevallen de voorkeur heeft: vaginaal of via een keizersnede. 

Bij een dwarsligging  ligt het hoofd van de baby links of rechts in de buik en ligt de baby met de rug of de buik voor de bekkeningang. Ook bij een dwarsligging zullen we jullie doorverwijzen naar het ziekenhuis voor een uitwendige versie.
Lukt de versie niet en blijft de baby dwars liggen, dan zal een keizersnede noodzakelijk zijn. 

Nog vragen? Stel ze

andere dossiers

kinderwens

zwangerschap

bevalling

kraamtijd

“De liefde die alle dames voor het vak hebben, is heel fijn om te ervaren”
Angela
“Ze nemen de tijd en zorgen dat je je gehoord voelt”
Janet
“Bij elk bezoek werd de wolk rozer, zeker ook door de fijne benadering”
Marion

Ontwerp: Inzpire Design & Communicatie | Webdevelopment: Haagen Internet