Home > zwangerschap > Kinkhoestvaccinatie.

 

Kinkhoestvaccinatie.

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien veroorzaakt. Het is vooral gevaarlijk voor  baby's die nog niet gevaccineerd zijn. Bij hen kan de ziekte heel heftig verlopen, met oa longontsteking, ademnood en in het ergste geval hersenschade tgv zuurstofgebrek. Omdat baby's hun eerste vaccinatie krijgen rond de leeftijd van twee maanden, is er een gezocht naar een andere manier om hen de eerste maanden te beschermen.

Door zwangeren rond 30 weken een kinkhoestvaccinatie te geven, worden pasgeboren baby's beschermd. De antistoffen die de moeder aanmaakt na de vaccinatie, gaan via de navelstreng naar de baby. Deze is daardoor na de geboorte beschermd tegen kinkhoest. 

Vanaf 2019 zal elke zwangere de vaccinatie gratis aangeboden krijgen. Tot die tijd kan je zelf de vaccinatie halen via de GGD of de huisarts; de kosten zijn dan wel voor eigen rekening. 
In veel andere landen worden zwangeren al jarenlang  gevaccineerd tegen kinkhoest. Hieruit is gebleken dat dit de beste manier is om pasgeboren baby's te beschermen. Tevens zijn er geen schadelijke effecten bij kinderen gevonden na vaccinatie tijdens de zwangerschap.
Het is dus een veilige manier om je kind te beschermen tegen kinkhoest. 

Voor meer informatie over de vaccinatie kunnen jullie kijken op:  https://www.rivm.nl/Onderwerpen/V/vaccinaties_op_maat/Kinkhoestvaccinatie_voor_zwangere_vrouwen

Nog vragen? Stel ze

andere dossiers

kinderwens

zwangerschap

bevalling

kraamtijd

“Zeer betrokken, lief, kundig, zelfs als de zwangerschap medisch is geworden, top team! ”
Martine
“Aandacht voor jouw persoonlijke verhaal”
Maureen
“Alle drie de keren hebben we de zorg en begeleiding als prettig en bovenal kundig ervaren”
Nicole

Ontwerp: Inzpire Design & Communicatie | Webdevelopment: Haagen Internet