Home > zwangerschap > Echo‘s.
zwangerschap
In onze praktijk zijn we alledrie in het bezit van een echo-diploma.
Wij maken tijdens de zwangerschap 3 standaard echo's. De eerste echo maken we rond 7-8 weken, de vitaliteitsecho. De termijnecho wordt rond 10 weken gemaakt. Rond 35 weken maken we nog de liggingsecho.
Daarnaast wordt er soms een extra groei-echo gemaakt, als daar een medische reden voor is. Dit zullen we dan met jullie bespreken.
Deze echo's worden vergoed door de zorgverzekeraar.
Wij zijn niet opgeleid in het echoscopisch opsporen van aangeboren afwijkingen bij de baby, dus daar zullen wij ook geen uitspraken over doen. Soms komt het voor dat we met de echo onverwachte dingen zien. Deze zullen we dan met jullie bespreken en we kunnen jullie indien nodig doorverwijzen naar het ziekenhuis of een gespecialiseerd echoscopist.
De vitaliteitsecho (7-8 weken).
Hierbij wordt er gekeken of de zwangerschap netjes in de baarmoeder zit. Verder kijken we of er hartslag aanwezig is en of er sprake is van een eenling- of een meerlingzwangerschap. Deze echo zal vaak vaginaal gemaakt worden.
De termijnecho (10-11 weken).
Bij deze echo meten we de kruin-stuitlengte van de baby op en hiermee kunnen we de exacte uitgerekende datum bepalen. Verder luisteren we natuurlijk naar de hartslag. Deze echo zal meestal uitwendig gemaakt kunnen worden. Wel is het handig als jullie hiervoor met een volle blaas komen.
De liggingsecho (35-36 weken).
We kijken of de baby met het hoofd naar beneden ligt. Tevens meten we de baby op, waardoor we een inschatting kunnen maken van het te verwachten geboortegewicht van de baby. Verder kijken we of er nog voldoende vruchtwater aanwezig is. Deze echo wordt altijd uitwendig gemaakt.
Het maken van een echo is niet pijnlijk, ook een inwendige echo niet. Toch kunnen we ons voorstellen dat jullie opzien tegen een inwendige echo. Dit kunnen jullie altijd met ons bespreken, dan kunnen we samen kijken naar een oplossing.
Veiligheid van echoscopie in de zwangerschap
Bij echoscopie worden organen, botten en andere structuren in het lichaam in beeld gebracht met behulp van ultrageluidsgolven. Echoscopie wordt al ruim dertig jaar toegepast. Tot nu toe zijn geen nadelige gevolgen of schadelijke effecten aangetoond. Een echo kan geen miskramen veroorzaken en ook bij bloedverlies kan een inwendige echo geen kwaad. Een garantie dat nooit onbekende of ongewenste effecten zullen optreden is echter niet te geven. Daarom is het verstandig alleen een echo te maken als hier een medische reden voor is.
Nog vragen? Stel ze
kinderwens
zwangerschap
bevalling
kraamtijd
Ontwerp: Inzpire Design & Communicatie | Webdevelopment: Haagen Internet