Home > kraamtijd > Tongriem klieven.

 

Tongriem klieven.

De tongriem is het ‘velletje’ waarmee de tong vast zit aan de bodem van de mond. Bij sommige baby's is er sprake van een korte tongriem. Dan zit de tongriem zo vast aan het puntje van de tong dat de baby de tong niet goed kan bewegen. Dit kan problemen geven bij het drinken aan de borst of uit de fles.
Een baby met een korte tongriem kan vaak niet goed aanhappen aan de borst. Hierdoor kan de baby niet goed drinken. Voor de moeder kan het voeden pijnlijk zijn. Dit alles kan een remmende werking op de melkproduktie hebben.
Bij flesvoeding komt het weleens voor dat een baby door een korte tongriem de fles niet goed leeg gedronken krijgt.
Op latere leeftijd kan een korte tongriem mogelijk problemen geven bij de spraak.

Een korte tongriem kan gekliefd worden. Er wordt dan een klein knipje gegeven in het velletje, waardoor de tong niet meer helemaal op het puntje vast zit en de beweeglijkheid van de tong toeneemt. In het stukje tongriem dat gekliefd wordt, zitten geen zenuwen. Het klieven is dan ook niet pijnlijk voor de baby. Heel soms kan het een klein beetje gaan bloeden; dit gaat snel weer over.
In onze praktijk kunnen Edith en Odéje een tongriem klieven. Dit gebeurt gewoon bij jullie thuis. Dit doen we tot zes weken na de bevalling. 
 

Nog vragen? Stel ze

andere dossiers

kinderwens

zwangerschap

bevalling

kraamtijd

“Van begin tot eind allemaal even betrokken, kundig, zorgvuldig en vriendelijk”
Maaike
“Zeer betrokken, lief, kundig, zelfs als de zwangerschap medisch is geworden, top team! ”
Martine
“Stuk voor stuk lieve mensen. Ook bij en na de bevalling zijn ze erg betrokken!”
Wendy

Ontwerp: Inzpire Design & Communicatie | Webdevelopment: Haagen Internet