Home > kraamtijd > Verloop kraamtijd.

 

Verloop kraamtijd.

Wat wij doen.
In de eerste week na de bevalling komen we regelmatig bij jullie thuis langs, om te kijken hoe alles gaat. In principe komen wij in de ochtend langs, maar bij drukte kan het zijn dat we in de middag komen. Als er vragen of problemen zijn, mogen jullie ons altijd tussentijds bellen. 
Tijdens onze bezoeken bespreken we samen met jullie en de kraamverzorgster het verloop van je kraambed, we geven antwoord op vragen en geven waar nodig tips en adviezen. We bespreken ook de bevalling nog een keer. Als alles goed verloopt, dan sluiten wij het kraambed af na een week. Natuurlijk mogen jullie ons daarna altijd nog bellen als je nog iets met ons wilt bespreken of overleggen.

Verloop kraamtijd.
Hoe de kraamperiode voor jou verloopt is natuurlijk moeilijk te voorspellen. Elke bevalling verloopt anders en elke vrouw reageert hier op haar eigen manier op. 
De ene vrouw is gelijk verliefd op haar kind en zit op een enorme roze wolk, terwijl de ander het allemaal nog maar nauwelijks kan bevatten en zich afvraagt waar nu toch die roze wolk blijft. Dit is niet raar, je kunt daar altijd open met ons over praten.

Bloedverlies.
De eerste dagen na de bevalling kan je ruim vloeien en bloedstolsels ter grootte van een vuist verliezen. Dit bloed komt van de wond die achterblijft in je baarmoederwand na de geboorte van de placenta (moederkoek). 
Als er in een uur tijd  meer dan twee kraamverbanden helemaal doordrenkt zijn met bloed, dan verlies je teveel bloed en moet je ons gelijk bellen. Twijfel je, bel dan gewoon en overleg even met ons. 
Het bloedverlies neemt na drie tot vier dagen steeds verder af. Soms neemt het bloedverlies tijdelijk weer iets toe op het moment dat je actiever wordt. Het bloedverlies mag tot zes weken na je bevalling aanhouden.

Hechtingen.
Als je gehecht bent na de bevalling vanwege een knip of een scheurtje, dan kan het zijn dat je last krijgt van je hechtingen tijdens de kraamtijd. Het is altijd goed om gezwollen hechtingen te koelen. Dit kan eenvoudig door koelcompressen te maken in de vriezer van natte kraamverbanden of zakjes appelstroop. Daarnaast is het goed om hechtingen regelmatig te laten drogen aan de lucht (dus zonder dat er kraamverband tegenaan zit). Bij blauwe plekken kan arnicazalf helpen. Tegen de pijn mag je altijd paracetamol nemen, driemaal daags twee tabletten.
Wij zullen de hechtingen regelmatig controleren.

Rust.
Na de geboorte kan de baby, zeker de eerste tijd, ’s nachts regelmatig wakker zijn. Dit is soms best zwaar. Ook voor de partner die in deze dagen veel moet regelen is het gebrek aan nachtrust vaak vermoeiend. 
Neem daarom de eerste week ook overdag voldoende rust. Ga aan het begin van de middag lekker een paar uur liggen. Ook als je dan niet zou kunnen slapen krijgt je lichaam toch de nodige rust. Geniet van het feit dat de kraamverzorgster een aantal huishoudelijke taken van jullie overneemt.
Verder is het verstandig om niet teveel visite tegelijkertijd te plannen en durf visite af te zeggen als jullie te vermoeid zijn. Geef gerust op het geboortekaartje aan rond welke tijden jullie wel of geen bezoek willen ontvangen.



 

Nog vragen? Stel ze

andere dossiers

kinderwens

zwangerschap

bevalling

kraamtijd

“Ze nemen de tijd en zorgen dat je je gehoord voelt”
Janet
“Ze werken met veel passie voor hun vak”
Janet
“Bij elk bezoek werd de wolk rozer, zeker ook door de fijne benadering”
Marion

Ontwerp: Inzpire Design & Communicatie | Webdevelopment: Haagen Internet