bevalling
Bij een ongestoord verloop van de zwangerschap bepalen jullie zelf waar je wilt bevallen: thuis of poliklinisch (geboortezorghuis).
Het voordeel van een thuisbevalling is dat jullie in je eigen vertrouwde omgeving zijn. Hierdoor kan je je vaak beter ontspannen. Het belangrijkste is echter dat je gaat bevallen op een plaats waar jullie je het prettigste bij voelen!
Soms kunnen er al in de zwangerschap situaties ontstaan die een ziekenhuisbevalling noodzakelijk maken. Wij zullen dit dan met jullie bespreken.
Ook tijdens een thuisbevalling kan het zijn dat wij het om medische redenen noodzakelijk vinden om naar het ziekenhuis te gaan. Wij zullen jullie altijd duidelijk uitleggen wat de reden is om naar het ziekenhuis te gaan en we zullen jullie begeleiden naar het ziekenhuis.
Thuisbevalling.
Een thuisbevalling is in bijna elke woonsituatie mogelijk. De bevalling wordt door één van ons begeleid. Daarnaast zal tegen het eind van de bevalling een kraamverzorgster komen assisteren.
Er zijn wel een aantal zaken waar jullie rekening mee moeten houden:
Poliklinische bevalling (Geboortezorghuis).
Bij een poliklinische bevalling vindt de bevalling plaats in het Geboortezorghuis (GeZo) Harderwijk, bij het St. Jansdal ziekenhuis in Harderwijk. Het GeZo is een initiatief van de verloskundige coöperatie VNVEO, in samenwerking met het St. Jansdalziekenhuis en kraamcentrum Jona.
De bevalling wordt dan door één van ons begeleid. Daarnaast zal een kraamverzorgster assisteren bij de bevalling. Tijdens het eerste deel van de bevalling blijven jullie gewoon thuis. Als de ontsluiting tot 6-7 cm is gevorderd gaan jullie, samen met één van ons, naar het GeZo toe. (Als je al eerder bevallen bent, zullen we wat eerder vertrekken, rond 3-4 cm).
In zeldzame gevallen kan het voorkomen dat alle kamers in het GeZo bezet zijn. In dat geval zal de bevalling gewoon thuis plaatsvinden. Het is daarom nog wel nodig om het bed op klossen te plaatsen en een kraampakket in huis te hebben.
Een paar uur na de geboorte kunnen jullie weer naar huis toe.
Aan een poliklinische bevalling zijn extra kosten verbonden die niet altijd (volledig) worden vergoed door de zorgverzekeraar. Voor meer informatie over de extra kosten voor jullie persoonlijk kunnen jullie contact opnemen met je zorgverzekeraar.Het is niet nodig om je van tevoren aan te melden bij het GeZo.
Twee keer per maand worden er rondleidingen gegeven in het geboortezorghuis. Als jullie een kijkje willen nemen, zijn jullie van harte welkom. Het is wel noodzakelijk om je hiervoor aan te melden. Kijk voor meer informatie op: www.geboortezorghuis.nl
Ziekenhuisbevalling (Moeder&Kind Centrum).
Als je een medische indicatie hebt voor een ziekenhuisbevalling, dan beval je in het Moeder&Kind Centrum (MKC) van het St Jansdalziekenhuis. De verloskundige van het ziekenhuis zal dan de bevalling begeleiden, samen met een verpleegkundige van de afdeling. Na de bevalling is er de mogelijkheid voor de partner om te blijven slapen bij jou op de kamer. Ook de baby zal in principe steeds bij jullie op de kamer zijn.
De couveuse-afdeling is ook onderdeel van het MKC. Mocht een opname van de baby op de couveuse-afdeling noodzakelijk zijn, dan kan één van de ouders 24 uur per dag bij de baby op de kamer verblijven.
Ook het Moeder&Kind Centrum verzorgt informatie-avonden met rondleiding. Kijk voor meer informatie op: http://www.geboortezorgopdeveluwe.nl/moederkindcentrum
Lijst van benodigdheden bij een bevalling.
Een groot gedeelte van bovenstaande spullen zit in het kraampakket.
Daarnaast is het handig om een ziekenhuistas klaar te hebben staan met daarin:
Zorg er ook voor dat de maxicosi klaar staat en dat jullie weten hoe deze bevestigd moet worden in de auto.
Nog vragen? Stel ze
kinderwens
zwangerschap
bevalling
kraamtijd
Ontwerp: Inzpire Design & Communicatie | Webdevelopment: Haagen Internet